ÖZ
Gastronomi turizmi faaliyetleri açısından yöresel yemekler büyük önem arz etmektedir. Hazırlanış aşamasından sunumuna kadar özen gösterilerek belirli bir kalite ve standart ile hazırlanması ve sunulması gereken yöresel yemeklerin tanıtımı için en önemli husus konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleridir. Bu işletmelere gelen misafirlere yöresel ürünleri tanıtma olanağı bulunduğundan işletmelerin menülerinde yöresel yemeklere yer vermesi ve orijinal reçetelerine uygun hazırlanması tanıtımı kolaylaştıracaktır. Ancak, bir çok konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri yapım zorluğu, maliyet yükü, personel azlığı gibi nedenlerle menülerinde yöresel yemeklerden çok uluslararası bilinirliği yüksek yemekleri tercih etmelerinden dolayı yöresel yemeklere yer vermediği görülmektedir. Menülerinde yöresel yemeklere yer veren işletmelerin bir çoğu ise, o yörenin veya bölgenin en bilindik sadece birkaç çeşit yemeğine menüsünde yer verdiği gözlemlenmektedir. Bu durumdan dolayı yöresel yemeklerin tanıtımı yeteri kadar yapılamamaktadır.
Bu araştırma; Konya il merkezinde faaliyet gösteren konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde Konya iline ait yöresel yemeklere yer verilme durumları ile işletmelerin menü planlamada izledikleri yöntemlerin tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada nicel veri toplama tekniklerinden anket yöntemi uygulanmıştır. Yapılan araştırma kapsamında işletmelerin yöresel yemeklerden bir kaçına yer verdiği, menülerini 6 ayda bir güncellediği ve işletme yöneticilerinin isteklerine göre menülerin belirlendiği tespit edilmiştir. Ayrıca işletmelerin yöresel yemek gelirlerinin yüksek oranda olduğu ve şehir dışından gelen misafirlerin sıklıkla yöresel yemekleri tercih ettiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda işletmelerin menülerine yöresel yemeklere daha sık yer vermesi ve yöresel yemeklerin hazırlanışı, servisi ve standartları ile ilgili yörede yer alan ilgili kurumlar ile çalışma yapılması önerilmektedir. Bu önermeler doğrultusunda; yöresel yemek tanıtımına ve yöresel yemek gelirlerinin artması, konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin de destekleyeceği yöresel yemek festivalleri, seminerleri ve eğitimleri ile yöresel yemeklerin kültürel önemini ortaya çıkarılabilecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder