ÖZ
Pleurotus ostreatus OBCC 1031 ve OBCC 2002 izolatlarından lovastatin üretimi
için katı faz ve derin kültür fermentasyonlarında Plackett-Burman istatiksel tasarımı ile
lovastatin üretiminde en etkin bileşen/koşullar seçilerek cevap yüzey metoduyla önemli
parametrelerin seviyelerinin optimizasyonu yapılmıştır. Bu çalışmada Plackett-Burman
deney tasarımı analizi sonucunda katı faz fermentasyonunda lovastatin üretimini artırıcı
yönde etkileyen en etkili bileşenlerin OBCC 2002 izolatı için arpa, partikül boyutu;
OBCC 1031 izolatı için ise arpa, yeast ekstrakt ve partikül boyutu olduğu belirlenmiştir.
Derin kültür fermentasyonunda ise OBCC 2002 izolatı için glikoz, pepton, karıştırma
hızı, NaCl ve tiamin, OBCC 1031 izolatının da glikoz, yeast ekstrakt ve karıştırma hızı
olduğu belirlenmiştir. En etkili bulunan besiyeri bileşen ve koşulları OBCC 2002
izolatının full faktöriyel deney tasarımıyla optimize edilen katı faz fermentasyonu
dışındaki tüm durumlarda Box-Behnken deney tasarımı ile optimize edilmiştir.
OBCC 2002 izolatının maksimum lovastatin üretimi (139.45 mg/g), 1-2 mm
partikül boyutuna sahip % 70 nemlendirilen 5 gram arpada 28 ˚C’ de 6 günlük katı faz
fermentasyonu ile gerçekleşmiştir. Bu değer aynı izolatın derin kültürde elde edilen
lovastatin üretimi değerinden 10 kat fazladır. OBCC 1031 izolatının maksimum üretimi
(114.82 mg/l) ise 28 ˚C’ de % 3 glikoz, % 0.5-1 yeast ekstrakt besiyeri içeriği ile
oluşturulan statik derin kültür fermentasyonu ile gerçekleşmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder