ÖZ
Bu araştırmada çay deminin bileşimi üzerine demliğe konulan kuru çay miktarı, demleme süresi ve kuru çay kalitesinin etkileri üzerinde çalışılmıştır. Çay örneklerinde öncelikle TS 4600 siyah çay standardında yer alan toplam mineral madde (kül), suda çözünen kül/Toplam kül, asitte çözünmeyen kül, su ekstraktı, kafein gibi bazı analizler ve mineral maddeler, theaflavin, thearubijin, toplam renk analizleri yapılmıştır. Örneklerde daha sonra toplam 1 saat olmak üzere 5’er dakika arayla 12 ayrı demleme işlemi gerçekleştirilmiştir.
Sonuç olarak siyah çayların mineral madde kompozisyonlarıyla çay örneklerinden elde edilen demlerin mineral madde kompozisyonları karşılaştırıldığı zaman çayın, çinko, sodyum, potasyum ve kalsiyum hariç insan sağlığına ve beslenmesine mineral madde açısından önemli bir katkısının olmadığı görülmüştür. Demliğe konulan kuru çay miktarı arttıkça demleme süresinin artışına paralel olarak deme geçen maddelerde artış gözlenmiştir. Bu artış demliğe konulan kuru çay miktarına bağlı olarak değişmekle birlikte demleme süresinin 30-40 dakika olduğu ana kadar devam etmiştir. Bu aşamadan sonra meydana gelen artma ve azalmalar çayın posası ile dem arasındaki madde alışverişine bağlanmıştır. Kullanılan çayın kalitesi arttıkça da deme geçen madde miktarında daha fazla bir artış olduğu bulunmuştur.
0 yorum:
Yorum Gönder