ÖZ
Bu çalışmada üzüm küspesinin bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Üzüm küspesinin enerji kullanımı açısından araştırılması için sabit yatak reaktöründe pirolizi gerçekleştirilmiş, katı ve sıvı ürünlerin karakterizasyonu yapılmıştır. Piroliz deneyleri iki aşamada gerçekleşmiştir. Đlk olarak, ısıtma hızı (10, 30, 50 ºC/dk), piroliz sıcaklığı (350, 400, 450, 500, 550, 600 ºC), parçacık boyutu ve sürükleyici gaz akış hızı (50, 100, 150, 200 cm3 /dk) gibi piroliz parametrelerinin piroliz ürün verimlerine etkisi incelenmiştir.
Çalışmanın ikinci aşamasında ise piroliz deneyleri sonucunda elde edilen sıvı ürünler spektroskopik ve kromatografik yöntemler ile incelenerek, fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar, petrol ve petrol türevi yakıtların özellikleri ile karşılaştırılmıştır. Pirolizden elde edilen katı ürünlerin de fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenerek yapısı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Deneylerden elde edilen katranların FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy), 1H-NMR (Proton Nuclear Magnetic Resonance) spektrumları alınmış ve elementel analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca katranlar sütun kromatografisinde fraksiyonlarına ayrılmış; alt fraksiyonların FTIR spektrumları yapılmış, katran içindeki hidrokarbon türleri belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen katı ürünün aktif karbon olarak kullanılabilirliği araştırılmış, bu amaçla fiziksel aktivasyonu gerçekleştirilmiştir. Üzüm küspesi katı ürününe uygulanan fiziksel aktivasyon ile mikro gözeneklere sahip, 600 m2 /g’ın üzerinde yüzey alanı olan aktif karbonlar elde edilebileceği saptanmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder