ÖZ
Sarımsak (Allium sativum L.) tıbbi açıdan yararlı olduğu bilinen ve dünya mutfağında eskiden bu yana yer alan bir sebzedir. Sarımsağın kendine özgü tat ve kokusu, çiğ olarak tüketimini olumsuz yönde etkilemektedir. Sarımsağın fonksiyonel kullanım şekillerinden biri olan ‘siyah sarımsak’ beyaz sarımsağın belirli sıcaklık ve nem koşullarında fermente edilmesiyle üretilmektedir. Böylece sarımsaktaki acı tat ve koku kaybolmakla birlikte besin değerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Yapılan çalışmalar siyah sarımsağın kanser önleyici, tümör önleyici, antialerjik, antimikrobiyel etkilerinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca diyabete, obeziteye, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici rol oynamaktadır. Birçok ülke için yeni olan bu ürün ülkemizde de çok fazla bilinmemekte ve tüketilmemektedir. Bu çalışmada siyah sarımsağın biyoyararlılığı öne çıkarılarak, üretimi ve antioksidan aktivitesi hakkında bilgi verilmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder