ÖZ
Günümüzde olduğu gibi eskiçağlarda da bir yerin daimi olarak iskân edilmesinin güvenlikle beraber en temel şartlarından birisi yeterli su kaynaklarına ve verimli arazilere sahip olmasıdır. Bu bağlamda Kapadokya, çok sayıda akarsuya sahip bir bölgedir. Ancak Kapadokya’da sulama kanalları vasıtasıyla sulamanın olmaması ve bölgenin sert iklim şartları yetişen ürün çeşitliliği üzerinde oldukça etkili olmuştur. En eski çağlardan itibaren tahıl, Kapadokya halkının temel geçim kaynaklarından birisini oluşturmuştur. Ancak bölgede tahılın kuru tarıma dayalı olması nedeniyle rekoltesinin düşük olması, kışların sert ve uzun sürmesi gibi sebepler elde edilen ürünün en iyi şekilde saklanma gereksinimini beraberinde getirmiştir. Bu durum Antikçağ yazarlarının eserlerine de konu olmuş, yazarlar Kapadokya’daki tahıl depolama yöntemini detaylı bir şekilde anlatmışlardır.
Bu çalışmada yazılı kaynaklar ve arkeolojik bulgular ışığında tarih öncesi dönemlerden Bizans Dönemi’ne kadar Kapadokya Bölgesi’nde tahıl üretimi ve depolama yöntemleri incelenecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder