ÖZ
Alternatif bir turizm şekli olarak kabul edilen gastronomi turizmi, turistlere yeni yiyecek-içecek deneyiminin kazandırılmasının yanı sıra seyahat ettikleri yörenin kültürünü ve geçmişini tanıma imkânı da sunmaktadır. Son yıllarda, bir yörenin sahip olduğu yiyecek ve içeceklerin turizm açısından öneminin anlaşılması ile gastronomi ve turizm arasındaki bağlantı turist çekiciliği açısından kuvvetlendirilmiştir. Bu çalışma, Konya ilinin gastronomi unsurlarını ön plana çıkarmak, Konya ili için gastronomi turizmini değerlendirmek ve gastronomi turizminin geliştirilmesi için öneriler geliştirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma kapsamında; verilerin elde edilmesinde nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Konya ilinin gastronomi unsurlarının değerlendirilmesi, gastronomi ve gastronomi turizmi potansiyelinin derinlemesine irdelenmesi, ileriye dönük geliştirici ve yaygınlaştırıcı etkilerin tespit edilmesi ve bu yönde gerekli tedbirlerin alınması açısından Konya ili turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yönetici konumunda çalışanlar, işletme sahipleri ve uzmanlık alanı turizm olan akademisyenler ile görüşme yapılmıştır. Bu kapsamda; görüşülmüş ve araştırmaya katılmaya gönüllü 35 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Daha önce yapılan benzer çalışmalarda kullanılmış sorular derlenerek yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Konya ilinin gastronomi şehri olabilecek bir potansiyele sahip olduğu, ancak diğer gastronomi turizmi şehirlerine göre daha çok yolun başında olup yapılacak çok işlerin olduğu ortak kanısına varılmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder