ÖZ
Bu çalışmada, hızlı büyüyen ve doğal dayanıklılığı az fakat önemli türlerimizden biri olan kavak odunun (Populus usbekistanica) kimyasal içeriği üzerine termal ve basınçlı termal modifikasyon işlemlerinin etkisi belirlenmeye çalışıldı. Bu amaçla, kavak odunu numuneleri termal ve basınçlı termal modifikasyona maruz bırakıldı. Termal ve basınçlı termal modifikasyonun kavak odununun kimyasal özellikleri üzerine etkisi araştırıldı. Araştırma sonuçları, 160o C’nin üzerindeki sıcaklıklarda odunda hemiselüloz içeriğinin bozunmasından dolayı, holoselüloz (Selüloz+hemiselüloz) miktarının azaldığını (% 10.8) gösterdi. Aynı zamanda, basınçlı termal modifikasyon işlemine maruz kalmış kavak örneklerinin holoselüloz içeriğinin de % 2.2 oranında azaldığı belirlendi. Ekstraktif maddelerin dikkate alınmamasından dolayı, sıcaklık artışlarının lignin miktarını da arttırdığı görüldü. Termal ve basınçlı termal modifikasyonu işlemlerinin bir sonucu olarak, 160oC’nin üzerinde uygulanan sıcaklık derecelerinde kimyasal içeriklerde bir degredasyon oluşmasına karşın, 160oC ve altındaki sıcaklıklarda kavak odunu numunelerinin kimyasal özellikleri üzerinde önemli derecede bir bozunmanın meydana gelmediği gözlendi. Sonuç olarak, termal işlem uygulama sürelerinin artması ile, test numunelerinin holoselüloz içeriklerinde önemli bir azalma olduğu görüldü.
0 yorum:
Yorum Gönder