ÖZ
Son yıllarda, araştırmacıların ve politikacıların önem verdiği konuların başında enerji gelmektedir. Hem dünyamızın geleceğinde muhtemel olan "enerji kıtlığı" tehlikesi, hem de yeryüzünde yaşanan çeşitli çevre sorunları açısından kritik öneme sahip olan enerji verimliliği ülkemiz açısından da günceldir. Şeker üretim teknolojisi enerjinin yoğun tüketildiği alanlardan olması sebebiyle enerji verimliliği açısından dikkatle değerlendirilmelidir. Enerji verimliliğinin arttırılması için öncelikle verimsizliklerin belirlenmesi gerekmektedir ki ekserji analizi bu açıdan çok etkin bir güçtür. Bu çalışmada Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikasına ait şeker üretim birimleri ekserjitik yönden incelenmiştir. Ele alınan tüm süreçler sürekli akışlı açık sistemler olarak kabul edilmiştir. Süreçlere ait yapılan enerji ve ekserji hesaplamaları ile süreçlerin verimliliği hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalarda en düşük enerji verimine sahip ve en yüksek enerji verimine sahip üniteler sırasıyla %74 ve %95 değerlerindeki, buharlaştırıcı ve ham şerbet üniteleridir. İkinci yasanın kullanılmasıyla bulunan sonuçlara dayanarak da en yüksek tersinmezliğin buharlaştırıcı ünitesinde olduğu belirtilmiştir. Çalışmada her sürece ait ekserji ve enerji verim hesaplanmış ve tersizmezlik nedenleri açıklanarak verimliliği arttırabilecek faydalı tanılara değinilmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder