ÖZ
Zeytinyağlarında çeşitli minör gliserid olmayan bileşikler bulunmaktadır. Bu bileşikler özellikle tokoferoller, steroller, fenoller, triterpen alkoller, klorofiller, hidrokarbonlar, tat ve koku bileşikleridir. Zeytinyağlarındaki en önemli hidrokarbon squalendir. Bu bileşik zeytinyağları için tipik bir hidrokarbon olarak kabul edilmektedir. Zira bitkisel yağlar arasında squalen bileşiğini en fazla miktarda içeren zeytinyağıdır. Zeytinyağlarındaki gliserid olmayan bileşiklerin yaklaşık olarak %40’ından fazlasını squalen oluşturduğu da bilinmektedir. Zeytinyağlarının squalen içerikleri iklim şartları, çeşit, zeytin meyvesinin olgunluk derecesi ve diğer bazı faktörler tarafından etkilenmektedir. Bunun yanında, yağ çıkartma, rafinasyon ve diğer benzeri işlemler ile depolama şartları da etkili olmaktadır. Çeşitli araştırma sonuçları bu bileşiğin insan sağlığına yararlı etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Zeytinyağlarında yüksek düzeylerde squalen bileşiğinin bulunması bu yağları sağlık açısından önemli duruma getiren bir özelliktir.
0 yorum:
Yorum Gönder