ÖZ
Amaç: Bu çalışmada broiler rasyonlarına katılan Origanum Syriacum’un sıcaklık stresi altında beslenen etçi piliçlerde performans, antioksidan, potansiyel lipid profili, barsak mikroflorası ve et kalitesine etkisi araştırıldı.
Materyal ve Metot: Araştırma sıcak stresi uygulanmayan kontrol, kontrol +100 ppm antibiyotik (Avilamisin), kontrol + 100, 300 ve 600 ppm Origanum syriacum’un ile sıcak stresi (36 ºC) uygulanan kontrol, kontrol +100 ppm antibiyotik (Avilamisin), kontrol + 100, 300 ve 600 ppm Origanum syriacum olmak üzere 10 grup şeklinde yürütüldü.
Bulgular: Origanum syriacum’un sıcak stresi (36 ºC) uygulanan grupta performans parametreleri üzerine etkili olmadığı, sıcak stressiz grupta olumlu etki gösterdiği (p< 0,01), karaciğer ve taşlık ağırlığını azalttığı, dalak ağırlığını ise etkilemediği tespit edilmiştir (p˃0,05). Biyokimyasal parametrelerde Glukoz, Kolesterol, HDL, LDL ve Trigliserid oranını artırırken ALT, AST ve CK-MB, Üre, Ürik asit ve Kreatin miktarını azalttığı görüldü. Bununla birlikte GSH, SOD ve MDA oranlarında azalma olmasına rağmen SOD ve MDA önemsiz bulundu (p>0,05), Etin renginde ve pH’da farklılık görülmezken, TBARS değerlerinde Origanum syriacum yağının dozuna bağlı olarak doğrusal azalma belirlendi. Bağırsak mikroflorasında laktobasil bakteri sayısında artış, aerobik mezofilik bakteri sayısında azalış (p<0,01) ve koliform grubu bakteriler üzerine etki etmediği gözlendi (p>0,05). Ancak antibiyotikle kıyaslandığında in vitro inceleme sonucunda koliform grubu bakteriler üzerine olumlu etki yaptığı belirlendi. Antibiyotikle kıyaslandığında Origanum syriacum’un histolojik parametrelerde kript derinliğini azalttığı, villus uzunluğunu ise artırdığı tespit edilmiştir (p<0,01).
Sonuç: Performans parametreleri (OYT, GCAA, OCA ve YDO) üzerine Origanum syriacum’un sıcak stresi altında beslenen broilerlerde herhangi bir etkisi olmazken, normal sıcaklıkta beslenenlerde olumlu etki gösterdiği; antioksidan ve karkas randımanını etkilemediği; bağırsak mikroflorası, bağırsak villus uzunluğu ile kript derinliği, yağ kompozisyonu ve TBARS değerleri üzerine ise önemli etkisinin olduğu sonucuna varıldı.
0 yorum:
Yorum Gönder