ÖZ
Çalışma, tavşanların duodenum ve submukozal bezlerinin morfolojik ve histokimyasal özellikleri üzerine Saccharomyces cerevisiae’nin (SC) etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada Uludağ Üniversitesi deney hayvanları uygulama ve araştırma merkezinden temin edilen 20 adet, 5-6 haftalık, erkek Yeni Zelanda Beyaz Tavşanı kullanıldı. Hayvanlar rastgele iki gruba ayrılarak 90 gün boyunca bakım ve beslemesi yapıldı. I. grup (kontrol grubu) bazal diet ile beslenirken, II. grup (SC grubu) 3 g/ kg dozda Saccharomyces cerevisiae ilave edilen bazal dietle beslendi. Deneyin sonunda hayvanların duodenumlarından örnekler alındı, %10 nötral formol ile tespit edildi ve parafine gömüldü. Kesitler, glikoproteinlerin (GP) lokalizasyonu, karakterizasyonu ve morfolojik ölçümler için boyandı. Deney sonrasında, SC grubunda duodenumun total mukoza, villus yüksekliği ve bez derinliği kontrol grubuna göre daha fazlaydı. Duodenumun kript derinliği kontrol grubunda daha fazlaydı fakat gruplar arasında istatistiksel bir farklılık gözlenmedi. Her iki grupta Goblet hücreleri benzer reaksiyon gösterdi. Brunner bezleri AB pH 1, pH 2.5 ve PAS/AB pH 1 boyamaları bakımından iki grupta benzer reaksiyon gösterirken, PAS ve PAS/AB pH 2.5 boyamaları kontrol grubuna göre SC grubunda güçlü pozitif reaksiyon gösterdi. Sonuç olarak, tavşan diyetine ilave edilen SC duodenumun total mukoza, villus yüksekliği ve bez derinliğini arttırdı. Bununla birlikte SC, Brunner bezlerinde asidik ve nötral musinlerin sekresyonunu arttırarak duodenumun histokimyasal özelliğini çok az etkiledi. Saccharomyces cerevisiae’in daha yüksek dozlarının sindirim sağlığı için kullanılabileceği düşünülmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder