ÖZ
Bu araştırma ekstansif koşullarda yetiştirilen Morkaraman koyunların sütünün kimyasal bileşimine laktasyon evresi, yaş, doğum tipi ve beden ağırlığının etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Morkaraman koyun sütünde yağ, protein, kuru madde, laktoz ve kül oranları sırasıyla %6.31, 6.23, 17.35, 5.12 ve 0.91 olarak tespit edilmiştir. Süt yağı ve protein üzerine laktasyon evresinin (P<0.001), yaşın (P<0.001; P<0.01) ve beden ağırlığının etkisi önemli (P<0.01) olmuştur. Kuru madde üzerine ise sadece laktasyon evresinin etkisi önemli (P<0.01) olmuştur. Sütte, süt yağı ve protein oranları en düşük laktasyonun başlangıcında (%6.20 ve %5.72), en yüksek laktasyonun sonunda (%6.44 ve %6.80) tespit edilmiştir. Toplam kuru madde ile süt yağı arasında (0.87), toplam kuru madde ile protein arasında (0.41) düzeyinde önemli pozitif fenotipik korelasyon, ancak laktoz ile süt yağı arasında (-0.58), laktoz ile protein arasında (-0.40) ve laktoz ile toplam kuru madde arasında (-0.50) düzeyinde önemli negatif fenotipik korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç olarak, laktasyonun sonuna doğru sütte yağ, protein ve toplam kuru madde miktarının arttığı, daha genç ve daha hafi f koyunların daha fazla süt yağı ve protein ürettiği, tek ve ikiz kuzu büyüten koyunların sütünün kimyasal bileşimlerinin ise benzer olduğu belirlenmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder