ÖZ
Günümüzde destinasyonların sahip olduğu gastronomi değerleri yerli ve yabancı turistler için çekim unsuru haline gelmiş ve destinasyonların tanıtımında önemli rol oynamaya başlamıştır. İzmir’de tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin sahip olduğu kültürel zenginlikler İzmir mutfağını zenginleştirmiştir. Bu çalışmanın amacı İzmir’in gastronomi turizmi potansiyelinin turist rehberlerinin bakış açıları ile ortaya konmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, İzmir’de turist rehberleri odasına kayıtlı 10 profesyonel turist rehberi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. İçerik analizi sonucunda ‘İzmir’in Gastronomi Unsurları’, ‘İzmir’in Coğrafi İşarete Sahip Yöresel Ürün ve Yemekleri’, ‘İzmir’in Mutfağının Tanıtım Çalışmaları’, ‘Turist Rehberlerinin Gastronomi Uzmanlığına Bakış Açıları’ ve ‘İzmir’de Gerçekleştirilen Gastronomi Turları’ olmak üzere toplamda beş adet tema belirlenmiştir. Araştırmada İzmir’de zeytinyağlılar ve otlar (Ebegümeci, Arapsaçı, Deniz Börülcesi, Sinkonta ve Zeytinyağlı Enginar), sokak lezzetleri (Kokoreç, Midye Kumru, Söğüş) balık ve deniz ürünleri, Alaçatı Ot Festivali, Seferihisar Mandalina Festivali, Urla Enginar Festivali ve Köstem Zeytinyağı Müzesi öne çıkan gastronomi unsurları arasında yer almaktadır. Ayrıca İzmir Boyozu, İzmir Kumrusu, İzmir Lokması, İzmir Şambalisi, Ege İnciri, Seferihisar Mandalinası ve Urla Sakız Enginarı ‘da İzmir’in coğrafi işarete sahip yöresel ürünleri arasında yer almaktadır. İzmir mutfağının tanıtılması için yöresel festivallerin gerçekleştirilmesi, turizm fuarlarına katılınması, mutfak müzelerin açılması, sosyal medya tanıtımlarının gerçekleştirilmesi ve yöresel yemek ve ürünlere coğrafi işaret başvurularının yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Ayrıca turist rehberlerinin çoğu rehberlerin gastronomi alanında uzmanlaşması ve bu uzmanlaşmanın sağlanması için de eğitim seminerlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştırlar.
0 yorum:
Yorum Gönder