ÖZ
Yapılan çalışmalar sonucunda İzmir ilinden 129 adet sucuk, sosis, salam ve kıyma örneği toplanarak, marka, paketlenme, satış sezonu gibi kriterlere göre sınıflandırılmıştır. Bu örneklerde Mezofilik Aerobik Canlı sayımı, Staphylococcus aureus sayımı, Bacilus cereus sayımı, Maya-Küf sayımı, Koliform sayımı, Laktik asit bakterisi sayımı, Clostridium perfringens sayımı ve Salmonella spp. ve Listeria monocytogenes analizleri yürütülmüş, ayrıca Laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal aktivitesi ve bakteriyosin aktivitesi de araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, sucukta bu oranların ortalaması sırasıyla 2,8x107 kob/g, 1,3x103 kob/g, 1,7x103 kob/g, 4,7x104 kob/g, 71 EMS/ g , 1,0x108 kob/g bulunurken, bir üründen Salmonella sp. izole edilmiş, Listeria spp. izole edilmemiştir. Sosiste bu oranlar sırasıyla 5,3x105 kob/g, 3,9x102 kob/g, 9,8x101 kob/g, 4,4x101 kob/g, 30 EMS/g, 1,3x102 kob/g bulunurken, salamda Toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı ortalaması 9,9x104 kob/g, Staphylococcus aureus ortalaması 2,2x102 kob/g, Bacillus cereus sayısı ortalama 7,7x101 kob/g ,Maya-Küf sayısı 1,4x102 kob/g, Koliform sayısı tayin limitinin altında, Laktik Asit Bakterisi sayısı ortalama 6,5x102 kob/g bulunmuştur. Sosis ve salamda ikişer örnekte Salmonella spp. izole edilmiş, salamda bir örnekte ise Listeria spp. tespit edilmiştir. Kıymada sayım sonuçları sırasıyla ortalama, Toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı 5,8x107 kob/g, Staphylococcus aureus sayısı 9,0x102 kob/g, Bacillus cereus sayısı, 1,2x103 kob/g, Maya-Küf sayısı 4,6x103 kob/g, Koliform, 126 EMS/g, Laktik Asit Bakterisi Sayısı, 5,0x102 kob/g, olarak tespit edilirken, 2 kıyma örneğinde Salmonella spp., bir örnekte ise Listeria monocytogenes izole edilmiştir. Muhtemel Clostridium perfringens sayısı ortalamaları sucuk, sosis, kıyma ve salam için tayin limitinin altında bir değer olarak bulunmuştur. Paketli-Açık ürünler ve Markalı- Markasız örnekler arasındaki farklar bazı kriterler için istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Bakteriyosin aktivitesi sadece 3 laktik asit bakterisi izolatında saptanırken, antimikrobiyal aktivitenin bakteriyosin ile birlikte birçok faktöre bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder